26.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLunca Jiului, în proiect

Lunca Jiului, în proiect

Reamenajarea parcului din Lunca Jiului, din Craiova, costă peste şapte milioane de lei şi se poate executa în doi ani.

Anunţatele proiecte de milioane de euro şi promisiunile de parcuri occidentale visate de autorităţile din Bănie pentru cele 54 de hectare lăsate în paragină în Lunca Jiului s-au topit unul câte unul.

În lipsa investitorilor şi încorsetată de noua legislaţie de mediu, Primăria Craiova a decis să croiască totuşi un proiect mai mic, prin care poate obţine bani de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, prin programul de înfiinţare şi reabilitare a parcurilor demarat în 2007. Potrivit directorului Direcţiei programe de dezvoltare, Sever Bordu, investiţia urmărită s-ar cifra la 7,3 milioane de lei şi s-ar putea finaliza în doi ani de la data începerii lucrărilor.

Guvernul nu poate aloca însă decât maximum două milioane de lei pentru un municipiu de talia Craiovei, ceea ce înseamnă că diferenţa de 5,3 milioane trebuie suportată din bugetul local. Cu aceşti bani, municipalitatea ar vrea să defrişeze arborii dăunători sau care prezintă pericol de contaminare, să planteze 1.000 de copaci, să realizeze drenaje şi desecări pe 3.600 de metri.

Funcţionarii s-au mai gândit să includă în proiect amenajarea mai multor locuri de joacă, amplasarea a 50 de băncuţe şi mese şi a 100 de coşuri de gunoi, împrejmuirea parcului, construirea unor alei pietonale etc. Proiectul va fi depus în această vară la MMDD şi, dacă va îndeplini criteriile de eligibilitate, va fi înscris pe lista viitoarelor finanţări.

 

Spaţii verzi pe pereţi

 

În Craiova, suprafaţa verde pe cap de locuitor este mai mică decât valoarea care trebuie asigurată conform legislaţiei în vigoare. Informaţia se regăseşte detaliat în raportul Direcţiei de programe a Primăriei Craiova, semnat de directorul Sever Bordu şi de inginerul Cristiana Ghiţălău.

„Suprafaţa amenajată pentru spaţiile verzi din municipiul Craiova este de 428,8 ha, revenind astfel 14 mp pentru un locuitor, valoare care se situează sub cele de 20-26 mp/locuitor, aşa cum sunt reglementate în OUG nr. 114/17.10.2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului“, se arată în documentul postat pe site-ul Primăriei Craiova.

Aceste date îl contrazic flagrant pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a afirmat într-o şedinţă publică televizată că în Bănie există aproximativ 2.000 de hectare de spaţiu verde, spunând că „stăm destul de bine la capitolul spaţii verzi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII